האם אתם מרצים את הילדים שלכם?
מה קורה אצלכם בבית כשהילדים מבקשים מכם משהו שאתם לא רוצים לתת? נניח מבקשים עוד גלידה בפעם השלישית או שוקולד לפני הארוחה? או מבקשים לטפס עליכם כשאתם מתיישבים לרגע לנוח על הספה וחם לכם נורא או שכואב לכם הגב או שסתם בא לכם רגע לשבת בשקט?
ואם הילדים שלכם כבר בגיל ההתבגרות, מה קורה אצלכם כשהם מבקשים מכם כסף אחרי שכבר נתתם המון? או מבקשים מכם להסיע אותם לאיזה מקום בדיוק כשחזרתם מותשים הביתה? או לקנות מותג שהוא יקר מדי בעיניכם?
האם אתם תמיד מסכימים? האם אתם תמיד מסרבים? האם אתם כועסים עליהם על כך שבכלל העזו לבקש, אחרי שכבר הובהר שאתם מתנגדים לזה?
האם אתם מרגישים שמותר לכם בכלל להגיד להם 'לא'? האם אתם חוששים שאם תגידו 'לא' הם לא יאהבו אתכם יותר? האם אתם חוששים שאם תגידו 'לא' תתחיל סצנה איומה של בכי או כעס? אם אתם מרגישים ככה, דעו לכם שאתם לא לבד. הרבה מאוד הורים שותפים לחששות האלה ונמנעים מלהגיד 'לא' לילדים שלהם.
ומה הבעיה עם זה? אולי זה לא כל כך נורא שהילדים לא שומעים כמעט אף פעם 'לא'? אולי זה לא נורא שהם לא חווים בית שיש בו גבולות?
כשהילדים אף פעם לא שומעים 'לא' הם חיים למעשה בעולם שבו כבר מגיל מאוד צעיר הם מרגישים שהם עצמם "המבוגר האחראי". זה יכול להישמע כמו משהו כייפי, הילד מרגיש חופשי ועצמאי ויכול להחליט על עצמו. אבל אם אני מחליט על עצמי – מי שומר עליי בעולם הזה? כשהילדים לעולם לא שומעים 'לא' הם עלולים לחוש פחות מוגנים ואפילו להרגיש כאילו להורים לא אכפת מהם. אנשים שגדלו בבתים כאלה הרבה פעמים משתפים שבגיל הנעורים הם חשו כאילו ההורים שלהם לא היו שם עבורם.
גבולות במידה הנכונה מקנים בטחון ותחושת חופש. זו נשמעת סתירה, אבל תארו לעצמכם שהייתם רוצים לשחק בכדור על גג הבניין. זה נשמע מפחיד, נכון? אבל אם הגג מוקף בגדר גבוהה אפשר להתרוצץ ולשחק שם בכדור מבלי להיות בסכנה. הגבולות שתוחמים את הגג דווקא מגבירים את תחושת החופש של מי שנמצא על הגג.
מעבר לכך, ילדים שלא שומעים לעולם 'לא' גדלים לפעמים להיות כאלה שמאמינים שהכל מגיע להם. הם הורגלו להרגיש כמו נסיך או נסיכה. כשהם יוצאים אל העולם הם מגלים שהסביבה בחוץ לא אוהבת את זה. רבים מהם משלמים על כך מחיר חברתי. כך קרה למשל לליה, שהחברות שלה בגן אמרו שהן לא רוצות לעלות איתה לאותה כיתה בכיתה א', אחרי שהיא אסרה עליהן להצטרף למשחק שלה ושל נויה, בטענה ש"נויה רק שלי". ליה גדלה בבית שבו הכל מותר לה ולעולם לא אומרים לה 'לא'.
כמובן שלא מומלץ להקצין לשום כיוון. גבולות יתר הם גם בעיתיים. ילדים שגדלים בבתים שהכל בהם אסור ואין שום מידה של חופש, סובלים גם הם מקשיים בתחומים רבים. חפשו את דרך האמצע המתאימה עבורכם.
הפחד שמא תהיה סצנה של בכי אם נאמר לילדים 'לא' הרבה פעמים קשור גם לקושי כללי של ההורים עם עימותים. להרבה אנשים קשה לשאת את המחשבה שהם מכאיבים לאדם אחר. 'האם אני אמא טובה כשאני אומרת לילדה שלי 'לא'?' 'מה זה אומר עליי כאבא כשהילד שלי ככה עצוב, כועס או נעלב?' קושי לאכזב את מי שמולנו הוא חלק מרכזי בדפוסי ריצוי.
שאלו את עצמכם: האם יש עוד חזיתות בחיים שלכם, מלבד החזית מול הילדים, שבהן אתם מתקשים לומר 'לא'? אולי במקום העבודה שלכם? או מול המשפחה המורחבת? ואולי מול חברות או חברים? האם אתם מוצאים את עצמכם אומרים 'כן' כשבסתר ליבכם רציתם לסרב? האם אתם מוותרים ומבטלים את עצמכם?
כשאנשים מתנהלים מתוך דפוסי ריצוי הם מספרים לעצמם שאם הם יגידו 'כן' זה יהיה מעשה של טוב לב. כך הם נמנעים מרגשות האשמה. אבל האמת היא שלהגיד 'כן' כשבא לנו לצרוח 'לא' זה לא מעשה הגון כלפי הזולת. זה גורם לזולת להרגיש כמו אנס או סוהר שלנו. ובנוסף, אחת מתופעות הלוואי של אקט הריצוי הוא הצטברות של כעס ואפילו טינה כלפי הזולת. הורים רבים מוצאים את עצמם כועסים נורא על הילדים, 'ששוב מבקשים ממני את זה אחרי שכבר אלף פעם הבהרתי שאנחנו לא מרשים'. הילדים חוטפים צעקות, כעס ואפילו עונשים וההורים מרגישים כאילו הילדים לא מעריכים אותם.
חסרון נוסף שיש לדפוסי הריצוי של ההורים הוא שהילדים נושאים עיניים אל ההורים ולומדים מהם איך להתנהל בעולם הזה. אם ההורים בדפוסי ריצוי, הילדים לומדים מהם שלהיות אדם טוב פירושו לבטל את עצמך מול אחרים, לא להיות קשוב לרצונות ולצרכים שלך ולהעדיף על פניהם את הצרכים של האחר. אם חשוב לכם שהילדים שלכם יהיו משוחררים מדפוסי ריצוי, לכו לטיפול ולמדו את עצמכם איך להחזיק את הגבולות שלכם בתוך מערכות יחסים קרובות ואוהבות. ספקו לילדים שלכם מודל של הורים שיודעים להחזיק גבולות באהבה ולא נופלים אל דפוסי הריצוי.
נסו את זה בבית.
לקריאה על - איך להגיד לילדים 'לא'? – היכנסו לכאן.
לקריאה נוספת על הצבת גבולות לילדים - היכנסו לכאן.
גם אתם חולמים להיות מטפלים וללמד איך להחזיר את השמחה הביתה? בואו להגשים את החלום:
לפרטים על לימודי ייעוץ משפחתי (לימודי הדרכת הורים) - היכנסו לכאן.
לפרטים על לימודי ייעוץ זוגי - היכנסו לכאן