בקורס ייעוץ משפחתי עוסקים באחד השיעורים באווירה המשפחתית. איך מייצרים בבית אווירה שבה יהיה נעים, גם לילדים וגם להורים, לחיות בה. אני תמיד שואלת את המשתתפים מה הם זוכרים מבית ילדותם לטובה. רוב האנשים זוכרים לטובה את הארוחות המשפחתיות, את הטיולים ואת המשחקים המשותפים. אנשים זוכרים בגעגוע את הריח של ארוחת השבת ואת אבא ואמא ששיחקו איתם על השטיח בסלון. ואם הייתה מסורת משפחתית שחזרה על עצמה מדי שבוע, אנשים בבגרותם מתגעגעים אליה. למסורת משפחתית יש כוח.
מה כל כך טוב במסורת משפחתית?
אדלר, הפסיכואנליטיקאי המפורסם, טען שהאדם הוא יצור חברתי ולכן תחושת השייכות היא צורך קיומי עבורו, ממש כמו אוכל או חמצן. מסורת משפחתית מייצרת תחושת שייכות. בני המשפחה חשים שהם חלק ממשהו גדול יותר. כשאנחנו שייכים למשהו גדול מאיתנו זה נעים ומשרה בטחון. הבטחון של בני המשפחה גדל גם בזכות החזרתיות של המסורת. שוב ושוב מידי שנה אנחנו חוגגים את החגים השונים ואת ימי ההולדת של כל אחד מבני המשפחה. שוב ושוב מדי שבוע אנחנו מתאספים למפגש משפחתי. יש משפחות שנוסעות לחופשה גדולה בכל שנה. משפחות אחרות משחקות יחד משחקים (דומינו? קטאן? קלפים? שש-בש? חידוני טריוויה?). אצלנו במשפחה אבא שלי מקרין מצגות עם תמונות של כל בני המשפחה מאירועי העבר. יש משפחות שבהן מבשלים יחד. משפחות אחרות יוצאות לקמפינג, בני המשפחה מקימים יחד אוהלים, מכינים יחד את האוכל, מנווטים יחד בטיולים. בהרבה משפחות שרים ומנגנים יחד או מקשיבים יחד למוזיקה.
דרך מסורות כאלה הילדים רוכשים מיומנויות (מיומנויות בישול, מחנאות, ניווט, נגינה ועוד) וגם סופגים את הערכים החשובים במשפחתם. גם ערכים לאומיים ודתיים עוברים דרך המסורות המשפחתיות. נסו לחשוב – אילו ערכים חשוב לכם שהילדים שלכם יספגו אצלכם בבית? נתינה, נדיבות, עזרה לזולת? ואולי חברות ומשפחתיות? עידוד לסקרנות? כנות? ואולי ערכים שמקדשים את הכיף וההנאה בחיים? חפשו דרכים בהם הערכים החשובים לכם יבואו לידי ביטוי בבילויים ובמסורות המשפחתיות שלכם (לקריאה נוספת על הטמעת ערכים בילדים – היכנסו לכאן).
מסורת משפחתית שמשתתפים בה סבא וסבתא, ההורים והנכדים יכולה לחזק את הקשר הבין דורי ולהגביר את ההיכרות של הדור הצעיר עם הסיפור המשפחתי. הפסיכולוגית האמריקאית רובין פייבוש ערכה מחקר שבו היא שאלה ילדים בני 10 עד 14 שאלות לגבי ההורים וסבא וסבתא שלהם. השאלות כללו למשל שאלות לגבי איפה סבא וסבתא גדלו, ואיפה ההורים נולדו, איך הם הכירו, חוויות ילדות של ההורים, עבודות שהם עבדו בהן בצעירותם וכן שאלות כמו מה מקור השם שלך. הרעיון בבחירת השאלות היה שמדובר בשאלות שהילדים לא יכלו לדעת את התשובות עליהן מזיכרון עצמי שלהם. אם הם ידעו את התשובות סימן שהם שוחחו על כך עם מישהו שיודע את התשובה וסביר שבני המשפחה פשוט סיפרו להם. המחקר נערך ב-2001 והראה קורלציה מעניינת. ככל שילדים ידעו לענות יותר על השאלות הללו כך היה להם דימוי עצמי גבוה יותר, תחושה של יותר שליטה בחיים, פחות חרדות ופחות בעיות התנהגות (המאמר המלא מצורף בתחתית העמוד).
מסורות משפחתיות תורמות גם לגיבוש המשפחתי. אנשים שצוברים חוויות משותפות יחד מרגישים קרובים יותר, מגובשים יותר. לבני המשפחה יש זיכרונות משותפים שהם יכולים לחלוק יחד במשך שנים רבות וכך לשמור על קירבה.
אם אתם אמיצים, מוזמנים לעשות את התרגיל הבא. שאלו את עצמכם:
א. מה היה במשפחת המוצא שלי (בבית הוריי) שאהבתי והבאתי איתי למשפחה הנוכחית (עם הילדים שלי)?
ב. מה היה במשפחת המוצא שלי שאהבתי ולא הבאתי למשפחה הנוכחית?
ג. מה היה במשפחת המוצא שלי שלא אהבתי ולא הבאתי למשפחה הנוכחית?
ד. מה היה במשפחת המוצא שלי שלא אהבתי ובכל זאת הבאתי למשפחה הנוכחית?
אדלר טען שיש לנו בחירה ולמרות שיש לנו מבנה אישיות נתון, גנים נתונים, נסיבות חיים שעלולות להיות מאתגרות, עדיין יש לנו את היכולת לבחור, בכל יום מחדש, איך אנחנו רוצים לחיות את החיים האלה. הכניסו לחיים שלכם מסורות שתואמות לערכים שלכם ושיכולות לשמח אתכם ואת הילדים שלכם. בסופו של יום, המסורת המשפחתית עבור אנשים רבים היא מקור לנחמה. תחושה שאנחנו לא לבד בעולם הזה, שאנחנו חלק, שאנחנו שייכים. בתקופה שבה כל כך הרבה אנשים סובלים מבדידות – זו נחמה חשובה.
נסו את זה בבית.
לקריאת המאמר 'בא לי לחנוק אותה!' – היכנסו לכאן.
גם אתם חולמים להיות מטפלים וללמד איך להחזיר את השמחה הביתה? בואו להגשים את החלום:
לפרטים על לימודי ייעוץ משפחתי (לימודי הדרכת הורים) - היכנסו לכאן.
לפרטים על לימודי ייעוץ זוגי - היכנסו לכאן
המחקר של רובין פייבוש: